Skip to content

Tips om een bevlogen verhaal te schrijven

Moest wel grinniken om deze quote van Iris Murdoch. ‘Elk boek is het wrak van een perfect idee’. Lekker zwartgallig, al zit er wel een kern van waarheid in. Want misschien herken je dit wel: van die openbaringen die je ineens een briljant inzicht geven. Over je werk, een nieuwe dienst of een nieuw product. Wat kan het lastig zijn om dat ‘spot on’ in woorden om te zetten. Met daarin precies dat bevlogen gevoel van dat moment.

Wacht niet te lang en schrijf het op, ook je gevoel erbij en de beelden die je erbij hebt. Een schrijfblokje bij je hebben is zo gek nog niet. Voor zinnen die opkomen, ook al zijn het losse flodders van zinsdelen. Deze werk je later uit.

Gebruik je gevoel en durf te schrijven wat je voelt, hoopt, fantaseert, proeft en voor je ziet.

Schrijf en schrap daarna. Het helpt om te gaan schrappen in je nieuwe tekst, zodat je de belangrijke woorden uitlicht. Laat ze op zichzelf staan en wees zuinig met versterkende woorden. Een tekst hoeft niet ellenlang te zijn om krachtig over te komen.