Grinta!

Grinta, het is een grappig woord en het gaat niet over steentjes. Als er nou een woord is dat je niet vaak hoort of leest, maar dat wel kracht uitstraalt, dan is het grinta wel. Komt uit het Italiaans en je hoort het nog wel eens in wielerkringen. Het betekent lef, doorzettingsvermogen, durf, karakter, zoiets.

En ook al valt het geloof ik niet te vermijden dat je ook aan bruingrijze pap moet denken, het blijft een fijn woord. Die heeft grinta en die niet. Met een gebroken knieschijf een etappe in de Tour de France uitrijden, dat is grinta.

Maar wat mij betreft is je door je eindexamen heen worstelen ook grinta. Of trouwens wat voor doorzetten en durven dan ook. Een eindeloos lang telefoongesprek uitzitten of gewoon de werkdag. Wat als die welbekende kinderpap niet bestond, zou grinta dan ook zo lekker bekken?