Inspiratie voor het oprapen

Welke mensen, welke verhalen laten je gedachten doorrollen en geven je energie? Ik raap taal die me bemoedigt onderweg op, zo door de tijd heen. Niet vaak vind ik iets bij bekende belangrijke mensen. Ik hoor het overal, neem het soms mee. Inspiratie van anderen komt langs wanneer je het niet verwacht, houdt ervan je te verrassen. En je hoeft niet op te letten, het tikt je vanzelf aan.

Taal die inspireert is vaak niet de taal die ik niet eerder hoorde. Geen nieuwe boodschap, het kan zelfs als cliché verschijnen in een heel gewone jas. Het gaat erom wie het je vertelt, op welk moment en waar.

Tijdens het bekijken van een Giro-bergetappe hoorde ik de verslaggever over de winnaar: ‘Dat is het, blijven proberen, blijven vechten.’ Ik vond het prachtig hoe hij dat zei en ik heb er nadien nog vaak aan gedacht. Het heeft te maken met hoe iemand z’n woorden kiest en met welke stem hij ze uitspreekt, in welk tempo. Een simpele zin perfect gebracht.

Zoals een tijdje terug, ik vroeg een jongen van vier wat hij later zou willen doen. Hij wist het precies en antwoordde rustig dat hij een campertje zou kopen, om in te wonen en mee rond te rijden. Deze wijze man vermomd als kleuter, ik hoop dat hij me nog een keer verrast, zal naar hem uitkijken.