Skip to content

Waarom zou je zo gewichtig schrijven?

Het heeft me altijd verwonderd. En ik doe het trouwens zelf ook, als ik niet echt oplet en op de automatische toer schrijf: te formele woorden gebruiken in teksten. Veel te gewichtige woorden die we niet snel in gesprekken gebruiken.

Waarom doen we dat toch? Om indruk te maken? Zo van ‘let wel, ik ben een expert op dit gebied.’ We schieten al vlug in een formele stand. En al is geschreven taal vaak wat officiëler dan gesproken taal, ermee overdrijven is niet nodig joh. Als het je lukt om jouw vak in heldere taal te beschrijven, dan maak je pas indruk is mijn idee, staat je boodschap er zo duidelijk als kan.

Bepaal je stijl

Het is natuurlijk belangrijk om, voordat je begint met schrijven, stil te staan bij de doelgroep die je met je tekst wilt bereiken. Is het je bedoeling om een officiële informatieve tekst te maken, dan is het juist goed om formele woorden te kiezen. Juridische termen in voorwaarden bijvoorbeeld, om zo correct mogelijk te zijn. Maar een online tekst voor je potentiële klanten, die moet je vlot en fijn kunnen lezen, zo vanaf het scherm. En dat betekent toch echt: geen eindeloze zinnen breien en stoppen met zo plechtig mogelijke woorden.

Ik geef je een voorzetje om je teksten te verhelderen, om ze op te schudden eigenlijk, zodat je alle wazigheid wegblaast. Probeer woorden zoals hieronder te omzeilen, ik heb ze vet voor je gemaakt.

Wat tips om luchtiger te schrijven

vele: in plaats van ‘veel’, veelvoudig: ‘vaak’ kan net zo goed, vage termen als verinnerlijken, maar ook het chique decennia: ‘al drie decennia doen wij…’, ‘dertig jaar’ is duidelijker. Verder woorden als zeer, gehele: ‘hele’ is prima, waarborgen (dooddoener) of ten goede komen. Pas ook op met het formeel maken van de basis-werkwoorden ‘moeten’, ‘kunnen’ en ‘willen’: dienen, in staat zijn en beogen bijvoorbeeld. En kijk tot slot nog eens naar de passieve taal in je stuk. Teveel gebruik van wordt en worden haalt de energie uit je tekst. Succes met schaven!