Gesleep met een roer

Ik kwam de foto een paar weken geleden tegen op de website van de NOS. Yep, ik zag het toch goed. Twee leden van de actiegroep Het Roer Om op weg naar een debat in de Tweede Kamer. Een man en vrouw. De vrouw voorop, met ferme pas, glimlachend en een tikje trots. De man met de kin omhoog, vooruit kijkend. Tussen hen in een groot houten roer. Het roer ziet er zwaar uit, met acht handgrepen. Een ludieke vondst hoor. Je bent van actiegroep Het Roer Om en besluit om een zwaar, houten roer op de kop te tikken en vervolgens mee te sjouwen naar het bewuste event. ‘Jongens, niet te lang bij stilstaan, we nemen het concept een op een over’.

Het olijke duo op de foto, huisartsen vermoedelijk, voerden die dag actie tegen de marktwerking in de zorg. Ze maken zich, ik denk terecht, zorgen over het ontbreken van structurele plannen over de zorg bij politieke partijen. Zorgen om geldstromen, efficiënte zorgverlening, samenwerking. Logische termen hierbij. En ook hartstikke goed, dat deze wakkere mensen hun nek uitsteken. Het daadwerkelijk meeslepen van zo’n actie-symbool lijkt me alleen zo ontzettend knullig. Ik denk zelfs afzwakkend. Ik zie het weer voor me. Een stuntelige entree in de vergaderruimte. Wie eerst, jij, ik? Toch tegelijkertijd. Ai, een onbedoelde buts in de deurpost. Niemand zag het. Vervolgens het klunzig vinden van een plek voor het onding. Rond, instabiel. Leunt lastig tegen glas, want ja, daar bestaan al die wanden uit, niet bij stil gestaan.

Veel effectiever lijkt me een helder en sterk betoog. Een verhaal geïllustreerd met krachtige voorbeelden uit de praktijk en duidelijke overzichten van oorzaken en gevolgen. Rustig uitgelegd en ondersteund met een mooie presentatie. In dit geval zeg ik, taal werkt veel overtuigender dan symbolen. In dit geval dan hè, bij zo’n belangrijk en actueel vraagstuk.